top of page
  • Skribentens bildDiabetesia

Vad händer på Världsdiabetesdagen?


Som egenföretagare inom typ 1 diabetes är alltid november en stormig månad - på ett roligt sätt. Det är nu många vill engagera sig: skapar kampanjer, anordnar event och driver insamlingar. Jag kommer nog ta ett par dagars semester när vi når december, för just nu känns det som att jag jobbar dag och natt för att hänga med och göra allt jag vill..!


Så vad är det egentligen som händer på Världsdiabetesdagen i år? Det blir ju ingen TV-sänd gala på grund av pandemin, men det betyder INTE att dagen är på något vis inställd. Ooooh nej!


Låt mig lista lite av det som jag vet händer imorgon, på Världsdiabetesdagen:


- Dokumentären "Leva utan att dö - pandemin med diabetes" som är framtagen av Beat Diabetes Foundation sänds kl 20.00 på TV3, Viaplay och Viafree. Det är deras satsning i år istället för en livesänd TV-gala. Den kommer jag kolla på - främst för att lära mig mer om typ 2 diabetes och hur pandemin har sett ut i andra länder än Sverige!

- Pioneers Youngs Instagramkampanj #sTr1peD håller på till och med imorgon. En kampanj som belyser den mentala aspekten av att leva med typ 1 diabetes. Läs mer HÄR!

- Barndiabetesfondens kampanj #BlåKnuten - läs mer HÄR!

- Skåne läns diabetesförening sänder sitt årliga VDD-event live, och jag kommer hålla en kort föreläsning. Läs mer HÄR - jag börjar prata kring klockan 11.50!

- Under VDD-eventet kommer även en video om det nya initiativet som jag och VibroSense Dynamics jobbar med visas - CommonSense. Mer information om CommonSense kommer gå live på måndag, 16/11!


Och hur kan då du vara med och göra skillnad? Här är några idéer:


- Prata med de som finns nära dig om vad typ 1 (eller 2) diabetes är. Berätta, utbilda, engagera och skapa nyfikenhet!

- Skriv någon text eller posta någon bild i sociala medier som uppmärksammar typ 1 diabetes - du kan kanske vara en del av #sTr1peD eller #BlåKnuten?

- Bär blå kläder! Blå är den officiella "diabetesfärgen".

- Vill du lära dig mer (oavsett om du har diabetes eller inte)? Ladda ner T1D-appen i Appstore eller Google Play - en helt ny informationsapp för ALLA.Framförallt, ta dagen imorgon för att uppskatta er själva eller de som lever runt er med diabetes. Berätta för dem att ni är stolta över det jobb de gör varje dag. Ge dem en kram (om de tillhör ert hushåll - annars håll avstånd!) eller en klapp på axeln. Skriv ett meddelande. Ett liv med en kronisk sjukdom är många gånger tungt - och "vår" dag imorgon tycker jag delvis är till för att ge alla som lever med (någon typ av) diabetes cred för att de orkar, dag ut och dag in. 

Blodsocker i skrivande stund: 6,3 mmol/liter.

Comments


bottom of page