top of page
  • Skribentens bildDiabetesia

Vad kan du om diabetesfötter?


Hur ofta undersöker du dina fötter, du som lever med någon typ av diabetes? Och hur ofta undersöker vården dina fötter?


Idag lanserar jag, ihop med företaget VibroSense Dynamics AB (publ), det helt nya konceptet CommonSense. Det hela syftar till att skapa medvetenhet kring diabetesfötter - något som det tyvärr finns alldeles för lite information om i "diabetessverige" idag kan jag tycka.


Här kan du läsa mer om lanseringen, och här kan du läsa mina ord om varför jag tycker CommonSense är så viktig ur en patients perspektiv.


Oavsett vilken typ av diabetes du lever med, så är det av vikt att du håller koll på dina fötters hälsa. Att du undersöker dem, tar hand om dem och håller utkik efter eventuella sår eller skav. Men det är också viktigt att du känner till din rätt till undersökningar i vården - de ska undersöka dina fötter ordentligt åtminstone en gång per år.


Tyvärr är ett stabilt blodsocker och/eller ett lågt HbA1c inte alla gånger en garanti för att du inte kommer drabbas av neuropati i fötterna. Jag personligen är vad vården skulle kalla för "välinställd" i min typ 1 diabetes - och skulle inte säga att jag är direkt orolig för framtida komplikationer. Däremot är jag medveten om riskerna, och försöker hålla mig påläst. Och det är vad jag med CommonSense vill uppnå hos många fler med (alla typer av) diabetes.


VibroSense Dynamics AB (publ) som ligger bakom CommonSense har tagit fram ny undersökningsutrustning för att i ett tidigare skede upptäcka eventuella nervskador hos personer med diabetes. Jag har fått möjligheten att testa, och kan med handen på hjärtat säga att det är ett STORT kliv fram. Det går snabbt och man får en tydlig bild av hur ens fötter mår. Åh, vad jag hoppas att vården väljer att satsa på det här!


Vill du lära dig mer om diabetesfötter - och följa CommonSense på dess resa?


Har ni några frågor eller funderingar, tveka inte att höra av er antingen till mig (info@diabetesia.se) eller till commonsense@vibrosense.se!


 

Blodsocker i skrivande stund: 10,3 mmol/liter.

Comments


bottom of page