top of page
  • Skribentens bildDiabetesia

I sommar blir vi tre!


Om allt går som det ska blir jag mamma i sommar! Det känns fortfarande underligt att säga, eller ens tänka för den delen... Men också så otroligt magiskt. Vi har hållit graviditeten för oss själva ganska länge, men nu känner vi att det är dags att berätta. Vår bebis kommer till världen i sommar och vi längtar så efter att se vem det är som gömmer sig där inne!


Jag vill också ta tillfället i akt att vara transparent med min graviditet och dela med mig av mina erfarenheter som kommer med den, eftersom det idag finns väldigt lite information om just kombinationen typ 1 diabetes och graviditet där ute. Vilket självfallet är väldigt problematiskt, eftersom det finns många som har viljan och drömmen om att en dag bli föräldrar. Men kanske inte vågar eller vet om det går.


Och det är mycket jobb. Att "bara" vara gravid är en utmaning för både kropp och knopp, men lägg till alla parametrar som kommer med att leva med T1D så har du verkligen en rejäl utmaning. Jag ska därför försöka berätta på ett så ärligt och öppet sätt som jag någonsin kan (och orkar - hälsan kommer först såklart!) om hur det fungerar för mig.


Men det är viktigt att tänka på just det - att det jag kan berätta gäller ju för MIG. Varje graviditet är unik. Varje typ 1 diabetes likaså. Det finns inga facit, inga sanningar som gäller för alla.


Hittills har jag haft turen att få må ganska bra. Jag förberedde graviditeten ungefär ett halvår innan vi började försöka, genom att stabilisera mina blodsocker, sänka mitt HbA1c lite och lägga mer tid på kolhydratsräkning. Jag tog också en tidig kontakt med vården för att få reda på vad som skulle komma att krävas av mig, men också hur deras rutiner ser ut. Nu är jag i vecka 22 och har alltså passerat halvvägs. Jag lägger (utan att överdriva) säkert 300 % mer tid på att hålla koll på blodsockret, men det ger också resultat. Jag har sänkt mitt HbA1c ytterligare, och svänger relativt lite i mina blodsockerkurvor nu. Men det är väldigt oförutsägbart när hormonpåslagen kommer och går - så det gäller att vara på tå och aldrig tro att man har hittat lösningen, haha... I övrigt har jag haft lite illamående och mycket trötthet, men tack och lov inget värre än så. Jag tar inte en lätt graviditet för givet på något sätt, utan njuter snarare av varje dag som går då jag mår bra.


Jag är oerhört tacksam för den arbetssituation jag har idag. Att vara egenföretagare och gravid är verkligen en kombination som fungerar bra för mig. Jag jobbar hemifrån och behöver därför inte komma i kontakt med några människor - vilket blir successivt allt viktigare då jag nu klassas som riskgrupp (i o m T1D och graviditeten - men från v 22 räknas dessutom ALLA gravida som riskgrupp). Jag kan också ta en paus om kroppen behöver vila en stund. Jag ser mycket fram emot att få starta föräldralivet och ändå inte behöva lämna mitt arbete - det är ytterligare en fördel med egenföretagandet, att det är så pass flexibelt.


För er som är intresserade av att följa min graviditet, eller har frågor att ställa, följ mig gärna på Instagram HÄR. Där är jag mer aktiv och kommer uppdatera mer frekvent :-)


 

Blodsocker i skrivande stund: 7,3 mmol/liter.

Comments


bottom of page