top of page
  • Skribentens bildDiabetesia

Missa inte dokumentären 14/11!

När Diabetesgalan drog igång var det som att spotlighten riktades rakt på de olika diabetessjukdomarna. Allmänheten såg oss. Det väcktes en nyfikenhet som vi var många som kämpat för och längtat efter så länge. Oavsett vilken typ av diabetes du lever med så finns det FÖR. LITE. KUNSKAP. Jag kan inte betona detta nog.


Jag började jobba med diabetesfrågor år 2015 och har sedan dess gjort det på olika sätt, i olika omfattning och med hjälp av olika verktyg. Men ensam är inte stark i den här kampen. Vi behöver vara många, många. Då blir vi som starkast. Därför är det av oerhört stort värde att BEAT Diabetes Foundation har upprättats och kan stötta olika diabetesrelaterade initiativ framåt.


Jag fick möjligheten att vara en del av galan 2017 och roddade då med sociala medier under själva galan. Det var en häftig upplevelse för en annan som aldrig (förutom Nyhetsmorgon något år tidigare) varit med i TV förut..! Jag kommer aldrig glömma hur imponerad jag var över Peter och Mollys proffsighet framför kameran, hur galans innehåll verkligen berörde publiken, och hur Jon-Henriks jojk gav alla gåshud..!När galan sändes igen 2018 var den uppgraderad. Större, mer genomtänkt, fler möjligheter. En betydligt större publik och ett utvecklat innehåll. Vid det tillfället jobbade jag med annat (marknadsföring och kommunikation på Chalmers i Göteborg), men fick iallafall förmånen att medverka på galan som gäst.Tredje gången galan gick live på TV, 2019, valde jag att återanvända min fantastiska blå galaklänning och fick i den bevittna en ytterligare utvecklad gala som gav upphov till skratt, tårar och gåshud om vartannat. Jag hade kommit med lite idéer och tankar till Helena som tagit över projektledarhatten på förhand, och det var fantastiskt roligt att få se resultatet av allt deras hårda arbete på första (!) raden i Annexet.I år blir det ingen gala. COVID-19 satte tidigt stopp för det precis som för så mycket annat. Istället har BEAT Diabetes Foundation valt att satsa på en TV-sänd dokumentär med Peter Jihde i fronten - som ska berätta om hur pandemin har påverkat personer med olika typer av diabetes i hela Norden.Så på Världsdiabetesdagen i år blir det ingen galaklänning. Det blir inga mingelfoton eller liveframträdanden. Istället ska jag och min man äta middag med ett par kompisar till oss. Kanske äter vi lite extra tårta - bara för att visa på att typ 1 diabetes INTE innebär sockerallergi. Kanske klär vi oss i blått. Men ett vet jag säkert: vid 20.00 slår vi på TV3 (eller Viaplay/Viafree) och kollar på dokumentären “Leva utan att dö - pandemin med diabetes”.


Jag kan mycket om typ 1 diabetes, men uppskattar att BEAT inte begränsar sig till att jobba med en typ av diabetes - jag behöver verkligen upplysas om de andra typerna.


Var rädda om varandra i dessa tider!

 

Blodsocker i skrivande stund: 11,9 mmol/liter.


(Inlägg i betalt samarbete med BEAT Diabetes Foundation)

Comments


bottom of page